Bij pnktn benaderen we ouder worden als een feestje. Dat kan ook haast niet anders met een merk dat is gebouwd op de oeroude kracht van plankton. Hoe ouder hoe beter! Maar wel zo gezond en vitaal mogelijk graag. De term ‘longevity’ slaat dan ook op een lange levensduur, waarin vitaliteit voorop staat. In dit artikel lees je meer over het onderwerp en lees je hoe je jouw levensduur op een gezonde manier kunt verlengen.
We worden ouder, maar krijgen er ook beperkingen bij
We worden in Nederland steeds ouder volgens onderzoek van het RIVM, naar verwachting in 2050 gemiddeld 86,5 jaar. Maar we krijgen er ook 1,2 jaar aan beperking bij. Het schijnt namelijk dat we in Nederland steeds ouder worden, maar ook minder vitaal.
We wisten het al langer, maar de pandemie heeft ons nog eens goed duidelijk gemaakt wat maatschappelijke gezondheid kan betekenen voor de druk op de zorg. Laat staan de zorgen die kunnen ontstaan als je zelf moet op een plek waar je kan worden geholpen.
Preventief de druk op de zorg verlagen is dan ook belangrijk onderwerp als het gaat om maatschappelijke gezondheid. En zo ontstaat er meer en meer onderzoek én enthousiasme richting het thema longevity.
Wat is longevity?
Longevity betekent in feite dat je een langere levensduur hebt dan gemiddeld en dat je dit ook nog eens doet in goede gezondheid. Zowel fysiek als mentaal.
“Het gaat niet om jaren toevoegen aan je leven, maar leven aan je jaren.” - Thomas Esselink, LNGVTY Health
Wat kunnen we leren over longevity uit de Blue Zones?
Je hebt er misschien weleens van gehoord, de Blue Zones. Oftewel, plekken op de wereld waar men de oudste mensen ter wereld hebben ontmoet. En dan zelfs nog in goede gezondheid.
Demograaf Michel Paulain ontdekte in het jaar 2000 samen met een Italiaanse arts in een aantal bergdorpen in Sardinië een uitzonderlijk hoge concentratie honderdjarigen. Vitale ouderen zonder tekenen van depressie, dementie of andere veelvoorkomende ziektes als kanker en diabetes. Hij startte zijn onderzoek op meerdere plekken in de wereld en markeerde deze met een blauwe marker. Het werden de Blue Zones, plekken waar mensen het oudst worden ter wereld. Het zijn er van origine 4:
- Sardinië, Italië
- Ikaria, Griekenland
- Okinawa, Japan
- Nicoya, Costa Rica
Een andere kijk op het huishouden
De factoren op deze vitale gezondheid zijn natuurlijk niet 1-1 door te vertalen naar ons hedendaagse kikkerland. Je kunt denken aan een ander klimaat, andere voedingsbodem, een andere levenswijze. De één werkt de ander in de hand. In een land met een warm klimaat zijn er misschien weer minder financiële middelen beschikbaar. Dan vervallen bepaalde luxegoederen, waardoor de mate van natuurlijke beweging toeneemt. Denk aan het ontbreken van een bank, waardoor je per dag al zo een aantal squats te pakken hebt. Of een stofzuiger, een wasmachine, maar ook wandelen bij gebrek aan ander vervoer.
Het trainen van je hersenen
Naast de fysieke elementen voor longevity zijn er ook mentale aspecten die meespelen. Zo heeft het behouden van een gezonde geest onder andere te maken met het trainen van je hersenen. Denk alleen al aan hoofdrekenen, waneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Je hersenen regelmatig laten kraken draagt bij aan het voorkomen van ouderdomsziektes als dementie. Regelmatig een kruiswoordpuzzels of sudoku kan dus absoluut geen kwaad.
Hoe kun je langer leven?
Inmiddels zijn veel onderzoekers verder gegaan met het onderwerp, waaronder longevity passionist Dan Buettner. Hij is onderzoeker naar een lang leven, auteur en ontdekkingsreiziger en heeft veel kennis uit bovenstaande gebieden opgedaan. Hij bracht deze in kaart en deelt zijn kennis door regelmatig te spreken, via zijn Netflix documentaire ‘Secrets of the Blue Zone – live up to a 100’, door het schrijven van meerdere boeken en posten via social media. Door alle landen te bezoeken en in gesprek te gaan met veel honderdjarigen ontdekte hij overeenkomsten. Deze deelt hij in zijn ‘blue print’, zie hieronder.
Dan Buettner gaat uit van 4 pijlers:
- Natuurlijke beweging, denk hierbij aan wandelen, tuinieren of met de hand dingen doen
- Perspectief op het leven, zoals je doel, religie, maar ook ontspanning
- Eet bewust, overwegend plantaardig,
- Verbinden, zorg voor de juiste mensen om je heen (slechte gewoontes neem je snel over, net als andersom), familie op nr. 1, het gevoel van op elkaar terug kunnen vallen.
Hoe vertalen we dat door naar de dagelijkse praktijk hier in Nederland? In samenwerking met LNGVTY arts Alexander Rakic heeft plnktn een whitepaper ontwikkeld vol tips voor een lang en gezonde levensduur.
Wil je meer weten over het onderwerp? Doe de gratis longevity test en ontvang de whitepaper plnktn x LNGVTY Health: krachtig oeroud via www.plnktn.com/longevity.
Bron levensverwachting: RIVM