De winterdip, de één heeft er meer last van dan de ander. En dan bedoelen we niet een dip in koud water, maar een flinke wisseling in je energie, behoefte aan sociaal contact en gemoedstoestand in de winterperiode. We kunnen wel stellen, dat wanneer de dagen kort zijn en het weer grauw en koud, we allemaal wel wat extra energie kunnen gebruiken. Waar je die energie vandaan moet halen? Plnktn heeft tips!
Wat is een winterdip?
Bij een winterdip, ook wel de 'winterblues', ontstaan er klachten als vermoeidheid, somberte en lusteloosheid. De grootste oorzaak van een winterdip is een tekort aan daglicht. Hierdoor raakt je dag- en nachtritme verstoord. Wanneer het buiten nog donker is, sta je een stuk minder makkelijk op bijvoorbeeld.
Een belangrijk hormoon dat hierbij een rol speelt is melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Melatonine wordt 's avonds aangemaakt, waardoor je slaperig wordt. Heel gunstig in de avond, maar op een donkere dag kunnen sommige mensen zich hierdoor ook slaperig voelen.
Waarom slikken mensen meer vitamine D in de winter?
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. En ondersteunt dus hierbij je slaap & waakcyclus. Vitamine D halen we met name uit zonlicht, waarbij je in de zomer een 'voorraad' opslaat. Deze gebruiken we in de winter. Het kan voorkomen dat je in de winter eerder door deze voorraad heen bent. Dan kan het nuttig zijn extra vitamine D te suppleren.
Vitamine D halen we met name uit zonlicht, maar is ook uit voeding te halen. Puur of in supplementen, worden vaak dierlijke vetten gebruikt. Ook zijn er plantaardige bronnen, zoals vitamine D3 uit algen.
Skip de winterdip met deze leefstijltips
Terwijl we uitkijken naar de lente en het ontwaken van de natuur, kunnen je alvast aan de slag met deze tips:
1. Behoud een vast slaapritme. We zijn geneigd langer te slapen in de winter, nog even een keer omdraaien. Help je dag- en nachtritme een handje en houd vaste tijden aan om te slapen en wakker te worden. Een consistent ritme reguleert je biologische klok, waardoor je overdag alerter en ’s nachts dieper slaapt. Ook verhoogt het je energieniveau en voorkomt dat je je overdag suf voelt.
2. Ga 's ochtends gelijk naar buiten. Met name in de ochtend bevat het licht het meeste 'blauw', wat het slaaphormoon melatonine remt. Schijnt de zon? Laat de zonnebril dan nog even thuis. Help je lichaam te ontwaken. Blootstelling aan zonlicht stimuleert ook de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die je humeur verbetert.
3. Drink je graag koffie? Wacht dan 1-1,5 uur nadat je bent opgestaan met je eerste 'bakkie'. Je lichaam maakt namelijk het stresshormoon 'cortisol' aan om wakker te worden, dit heeft even wat tijd nodig. De cafeïne uit koffie maakt ook stresshormonen aan, waardoor je het natuurlijke proces van je lichaam onderbreekt. Het resultaat? Je lichaam denkt dat je het de rest van de dag zelf wel fixt met koffie.
4. Zorg goed voor jezelf. Geef je lichaam wat het nodig heeft, gezond eten (groenten, fruit, algen), natuurlijke beweging, voldoende slaap. Voedingsstoffen die hier extra bij kunnen helpen zijn:
- Vitamine D – Onmisbaar in de winter! Zonlicht is de belangrijkste bron, maar omdat we minder buiten zijn, is een supplement of voeding zoals vette vis, eieren en algen een goed idee.
- Omega 3-vetzuren – Helpen bij het ondersteunen van je hersenfunctie. Te vinden in algen, lijnzaad en vette vis.
- Magnesium – Speelt een rol bij ontspanning en slaap. Noten, zaden en donkere bladgroenten zitten er vol mee.
- IJzer & Jodium – Helpt tegen vermoeidheid en draagt bij aan een gezond energieniveau. Te vinden in (plantaardige) eiwitbronnen zoals algen, peulvruchten en vleesvervangers.
5. Begin de dag goed met een afgeronde (kleine) taak. Ben je bekend met de 'Make up your bed' speech van Navy SEAL admiraal McRaven? Het gaat over het afronden van een kleine taak, als je grotere dingen in het leven wilt bereiken. Of in het geval van de winterdip, je alles aankan wat de dag gaat brengen. Een kleine taak afronden geeft het gevoel van controle en geeft je een kleine dopamine boost!
Voel de kracht van algen. De producten van plnktn geven je nét dat natuurlijke steuntje in de rug. Zo zitten de plankton capsules vol met extra voedingsstoffen, helpt vitamine D jouw immuunsysteem en ondersteunen we botten en spieren met magnesium. En dat allemaal uit een 100% natuurlijke bron: algen.
Bron:
Expertisecentrum epilepsie en slaapgeneeskunde (bron)
Winterdepressie via psyQ (bron)